KİMYANIN BİLİM OLMA SÜRECİ
Eski çağlarda madde ile uğraş sanatına simya denir. Simya(Alşimya) maddeleri birbirine dönüştürme sanatı olarak tanımlanabilir. Simya ile uğraşanlara simyacı (Alşimist) denir.
Simya, sınama yanılmaya dayalı olduğu, teorik temelleri olmadığı ve sistematik bilgi birikimi sağlamadığı için bilim değildir. Simya döneminde simyacıları, araştırma yapmaya yönelten iki önemli uğraş bulunmaktadır. Bunlar;
- Değersiz madenleri altına çevirmek,
- Ölümsüzlük iksirini bulmaktır.
Simyacılar uğraşları sonucunda kimyada kullanılan çeşitle araç gereçleri (fırınlar damıtma düzenekleri, su banyosu, kroze, imbik gibi), ayrma tekniklerini (damıtma, süzme, kristallendirme gibi) ve günümüzde hala kullanılan çeşitli maddeleri (mürekkep, cam, barut, seramik, alaşım, esans, altın, gümüş, gibi ) maddeler keşfetiler. Simyacıların sonraki dönemde uğraşları daha çok hastalıkların tedavisi için ilaç hazırlamaya yöneliktir. Kimya biliminin gelişim sürecine Mezopotamya, Çin, Hint, Yunan, Orta Asya ve İslam uygarlıklarının büyük katkısı olmuştur.
KİMYA BİLİMİNE KATKI SAĞLAYAN BİLİM İNSANLARI
Empedokles: Empedokles (Empedokıls) bütün nesnelerin su, hava, toprak ve ateş olmak üzere dört temel maddeden oluştuğunu ileri sürmüştür.
Democritus: İlk atom düşüncesini ortaya atan bilim insanıdır. Maddelerin bölünemeyen en küçük parçacığına Yunanca bölünemeyen anlamına gelen atomos (atom) adını vermiştir.
Aristo (Aristoteles): Evrenin toprak, ateş, hava ve su gibi dört temel elementten oluştuğunu ve bu elementlerin sıcak, soğuk, kuru ve ıslak olmak üzere dört özelliğinin olduğunu ileri sğrmüştür.
Câbir bin Hayyan: Damıtmada kullanılan imbiği geliştirerek nitrik asit, hidrojen klorür, sülfürik asit, kral suyunu gibi maddeleri elde etmiştir.
Ebû Bekir er-Râzî: Kroze, fırın gibi laboratuvar araç gereçlerini geliştirmiştir. Kostik sodayı, gliserini keşfetmiş, alkolü antiseptik olarak tıpta kullanmış, damıtma yolu ile formik asidi elde etmiştir.
Robert Boyle: Boyle’ nin “Kuşkucu kimyager” adlı kitabı oldukça meşhurdur. Bu kitabında ilk modern element tanımını yapmış ve dört temel element kuramını reddetmiştir.
Antoine Lavoisier: Deneylerinde teraziyi kullanarak Kütlenin Korunumu Kanunu’nu bulmuştur. Yanma olayını açıklamıştır. Kimyanın öncüsü olarak kabul edilir.
Kaynak: OGM Materyal